Reusachtige Offshore substations verlaten de ENGIE Fabricom werf in Hoboken

08-03-17

Offshore substation voor het Race Bank windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk verlaat de Antwerpse haven

In maart 2017 levert ENGIE Fabricom 3 substations op voor Dong Energy.

Met de levering van de Race Bank 1, de Walney 3 en de Walney 4 heeft ENGIE Fabricom in totaal al 19 substations geleverd voor offshore windmolenparken in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Ondertussen is er alweer gestart met de bouw van het Merkur (D) substation en mochten er ook opdrachten in ontvangst genomen worden voor de bouw van de substations van Hohe See (D) en Norther (B). ENGIE Fabricom gaat dus gestaag door met het inzetten van haar know-how in de bouw van substations voor diverse offshore windmolenparken in Europa (zie onderstaand overzicht).

ENGIE Fabricom expertise in de bouw van Europese offshore windparken

ENGIE Fabricom bewijst consequent  één van de toonaangevende spelers in de Europese offshore windmolen industrie te zijn. Wij bouwden deze expertise op dankzij de meer dan 30 jaar ervaring in de bouw en assemblage van onshore en offshore modules voor de olie- en gasindustrie. Deze expertise en know-how kon eenvoudig aangewend worden voor de bouw van substations voor windmolenparken op zee.

Wat is een offshore substation en hoe werkt het?

Een substation is het centrale element van een offshore windmolenpark. Het bevindt zich te midden van de windmolens op zee en het is verbonden via een kabel met verschillende rijen (strings) windmolens in het park. De door de windmolens opgewekte stroom (33 kV) wordt doorgestuurd naar het substation waar het wordt omgezet naar 220 kV stroom en van daaruit via twee centrale kabels naar de kust wordt getransporteerd.

Modulaire bouw

De modulaire assemblage, zoals dat gebeurt op de ENGIE Fabricom locatie in Hoboken, is een veilige en rendabele oplossing voor het werken in moeilijke en vaak extreme omstandigheden. De assemblage op de werf zorgt ervoor dat de units in ideale omstandigheden en volgens de strengste kwaliteitsnormen worden gebouwd. Daarnaast wordt hiermee het op zee assembleren beperkt wat de veiligheid van de werknemers verhoogd en bijdraagt aan het direct functioneren op de uiteindelijke locatie op zee.

Werf in Hoboken

In 1993 kocht ENGIE Fabricom een deel van de oude Boelwerf om er haar ‘Module Construction Yard’ te huisvesten. Sindsdien worden hier modules voor offshore windparken gebouwd. De site is met zijn 11,8 hectare de grootste site van ENGIE Fabricom. In de assemblage hall met openschuivend dak kunnen offshore modules gebouwd worden tot een hoogte van 30 m. De werf kan gelijktijdig 5 tot 7 substations bouwen. De tijdsduur van de bouw bedraagt gemiddeld 20 tot 25 maanden en biedt, afhankelijk van de fase in het bouwproject, werk aan 200 à 400 mensen. 

 

 “Het Race Bank 1 substation voor het Race Bank windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk verlaat de ENGIE Fabricom werf en vaart van Antwerpen naar Norfolk”.